Ik wil beginnen met golfen, wat kan ik doen?

Op veel accommodaties kunt u golfclubs huren. Zo kunt u eerst ervaren of u de golfsport leuk vindt zonder enorme investeringen in materiaal te moeten doen. Heeft u de smaak te pakken, dan is de aanschaf van een halve of hele set clubs het overwegen waard. Qua kleding kunt u op de baan volstaan met sportieve, makkelijk zittende kleding (liever geen trainingspakken!), schoenen met profiel (gymschoenen), het liefst golfschoenen en een golfhandschoen om zo beter te grippen.

Heeft u inmiddels al een aantal keer geslagen op de driving range en wellicht al eens een les gehad bij een professional maar nog geen baanpermissie/handicap? Kijk dan eens op de website van onze partner Golfles Nederland om deze in een weekend te behalen met de beginnerscursus!

Hoe krijg ik een handicap?

Voor het behalen van een handicap is het noodzakelijk om met jouw reeds behaalde baanpermissie een qualifying kaart te lopen met een marker die ook een GVB in bezit heeft.  Heb je reeds een qualifying kaart gelopen? Deze kan je deze zelf invoeren op de Golf.nl app.

Hoe werkt het Stablefordsysteem?

Stableford is het puntentellingsysteem dat het mogelijk maakt om spelers van verschillende niveaus eerlijk en gelijkwaardig tegen elkaar te laten spelen. Het Stableford systeem wordt o.a. gebruikt bij het berekenen van je handicap wanneer je een Qualifying scorekaart invoert. Maar ook tijdens wedstrijden wordt Stableford puntentelling gebruikt om tussen sterke en minder sterke spelers een gelijk speelveld te creëren.

Stableford lijkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het best makkelijk! Hoe werkt de Stableford puntentelling nou eigenlijk?

Iedere hole heeft een bepaalde PAR. De PAR is over het algemeen afhankelijk van de lengte van de hole. PAR (Professional Average Result) staat voor het aantal slagen dat een golfprofessional mag doen over de desbetreffende hole. Met het Stableford systeem wordt de PAR aangepast aan de hand van jouw handicap. Het aanpassen van het aantal slagen wordt gedaan doormiddel van de handicaptabel van de club. De handicaptabel geeft de moeilijkheidsgraad van de golfbaan aan.

Stableford berekenen
In dit voorbeeld berekenen we de Stableford score voor een persoon met handicap 54. Met deze handicap is het gebruikelijk om van de oranje tees te spelen. De onderstaande tabel geeft aan dat golfers met handicap 54 spelend vanaf de oranje tees een Playing Handicap hebben van 22 (zie onder). Meneer krijgt dus over 9 holes, 22 slagen extra ten opzichte van PAR.

De eerste 18 extra slagen kunnen worden verdeeld over de 9 holes, per hole krijgt hij in ieder geval 2 slagen extra. Om de overige 4 punten toe te kunnen wordt gekeken naar de Stroke Index (SI). De SI geeft een indicatie van de moeilijkheidsgraad van de hole. De SI heeft een schaal van 1 t/m 18. SI 1 is de moeilijkste hole van de baan, SI 18 de makkelijkste. De laatste 4 extra slagen worden altijd verdeeld op de moeilijkste holes. De Stroke Index is dus altijd nodig bij het uitrekenen van de stableford punten.

In dit voorbeeld krijgt meneer met een Playing Handicap van 22 op alle 9 holes twee extra slagen (9 holes x 2 slagen = 18) en op de moeilijkste 4 holes van de baan (SI 1,3,5 en 7) krijgt hij nog één extra slag! Hieronder een voorbeeld van een gelopen op de eerste 9 holes van de Strijensche Golfclub. Hieronder vind je eerst een tabel met het aantal punten per aantal slagen en vervolgens een voorbeeld van een scorekaart. De persoonlijke PAR’s zijn genoteerd om de berekening overzichtelijk te maken.

In dit voorbeeld heeft meneer 20 punten gehaald over 9 holes. Het totaal aantal Stablefordpunten wordt berekend over 18 holes, heeft u dus 9 holes gespeeld, dan krijgt u over de niet-gespeelde overige 9 holes 18 punten extra! Dit betekent in het bovenstaande voorbeeld een totaal van 38 Stableford punten.

Is een Golfvaardigheidsbewijs (GVB) verplicht als ik wil golfen?

Hoewel er – ook in Nederland – enkele accommodaties zijn waar je zonder HCP 54 terecht kunt, stellen de meeste banen HCP 54 toch verplicht als u de 9 of 18 holes baan wilt spelen. Als lid van United Golfclub kunt u uw HCP 54 snel en voordelig behalen met aantrekkelijke kortingen op de lesgelden. Na een gedegen opleiding onder leiding van ervaren professionals (golfleraren) doet u examen en indien u aan de eisen voldoet, krijgt u uw HCP 54 toegewezen. Het bewijs van HCP 54 is een officieel document, gecertificeerd door de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en internationaal geaccepteerd.

Als ik vandaag lid word en de betaling heb geregeld, wanneer ontvang ik dan mijn NGF/UGC-pas?

U ontvangt een email na het weekend met daarin de inloggegevens voor uw digitale pas.

Ik heb dit jaar nog geen pas ontvangen, hoe kan dit?

De NGF pas wordt niet meer fysiek uitgegeven maar is vanaf heden zichtbaar in de Golf.nl app. Deze app kunt u downloaden voor Apple en Android. In deze video kunt u zien hoe u de app gebruikt en waar u de NGF pas kunt terugvinden. De digitale pas heeft u altijd bij de hand, is gemakkelijk in gebruik en ook nog eens altijd up-to-date.

Ik wil mijn abonnement beëindigen

Natuurlijk kunnen wij u niets verplichten, maar denk nog even mee over het volgende. Onze vereniging is baanonafhankelijk en rekent een van de laagste lidmaatschappen in haar soort. Daarbij krijgt u bij een Goud lidmaatschap de nodige kortingen van verschillende aanbieders. Mocht iets u nog niet duidelijk zijn en dat beweegt u op te zeggen, neemt u dan nog even contact met ons op. Misschien zien wij of u iets over het hoofd en kunnen we u alsnog behouden als lid van onze vereniging. Ons telefoonnummer is 020-4496095. Daarnaast willen wij u vragen om rekening te houden met de voorwaarde dat één maand voor verlengdatum uw opzegging bij ons bekend moet zijn. Wat de verlengdatum van uw lidmaatschap is vindt u bij uw persoonlijke login pagina ,onderaan Mijn profiel achter Factuur op.

U kunt uw abonnement opzeggen via het formulier op deze pagina.

Hoe kan ik mijn wachtwoord en/of gebruikersnaam opvragen?

Kies voor de login optie in het menu. In beeld verschijnt nu een nieuw scherm waar je kunt kiezen om het wachtwoord op te vragen. Weet u ze allebei niet meer? Uw gebruikersnaam is altijd uw persoonscode, deze is ook terug te vinden op uw NGF kaart.

Hoe vul ik een scorekaart in?

Na het inloggen klikt u op de knop kaarten. Om een nieuwe scorekaart in te voeren klikt u boven in beeld op de knop Nieuwe kaart invoeren. Vervolgens dient u de verplichte velden en vervolgens uw score in te voeren.

Uiteraard is het ook mogelijk om een scorekaart via de GOLF.nl app door te voeren. Houd er rekening mee dat het een aantal dagen kan duren voordat scorekaarten ingevoerd in de Golf.nl app zijn gesynchroniseerd met ons systeem.

Hoe schrijf ik me in voor een evenement/wedstrijd?

Eerst dien je in te loggen. Vervolgens ga je boven in beeld naar de knop Wedstrijden. Hier vind je de toekomstige evenementen en direct inschrijven via de hiervoor bestemde knop. Wil je iemand meenemen naar een evenement? Geen probleem laat het wel even van tevoren weten door te mailen naar [email protected].

Mijn handicap is aangepast terwijl ik geen kaart heb ingevoerd, hoe kan dit?

Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de jaarlijkse handicap herziening van de NGF. De (jaarlijkse) handicapherziening is gebaseerd op een formule die een eventuele aanpassing van de handicap van een golfer adviseert. Bij de herziening wordt aan de hand van de scores gekeken of de handicap van een golfer klopt. Een aanpassing zorgt ervoor dat de handicap weer past bij de speelsterkte die een golfer heeft. Meer informatie kunt u vinden op de website van de NGF.